Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 29 december 2011

Rök och speglar

Liknande video har diskuterats på bloggen Aletheia. Här är en bra kommentar av Todd Friel på Wretched TV.



Snabbt återgivet: Klippet som han kommenterar är från ett möte i kyrkan som pastor Bill Johnson står för, en del av den apostoliska rörelsen, i maskopi med IHOP (som jag skrivit om här) som i sin tur får sin källa ifrån "Torontovälsignelsen."

Tydligen var detta Guds härlighet som kom ner. Detta talar de ofta om i denna rörelse. Nu kommer tydligen Guds härlighet ner från ventilationssystemet och ungdomarna sväljer det med hull och hår.

Jämfört med när Guds härlighet kommer i Bibeln: Mose fick se Guds härlighet. Han fick inte se Gud för annars skulle han dö. Guds härlighet kommer från Guds väsen ungefär som röken från en eld. Mose såg Guds härlighet och blev helt vit. Varje gång när någon i Bibeln ser Guds härlighet eller änglar, så blir de förskräckta, och Gud/ängeln måste säga "Var inte rädda!" Jesaja insåg att han var en man med orena läppar och trodde han skulle gå under.

Ungdomarna i videon står och filmar det och säger "Höhö titta vad coolt det ser ut som att Guds härlighet kommer ner..."

fredag 23 december 2011

God jul

Vill med detta inlägg önska sina kära läsare en god jul.

Tänkte att posta samma inlägg som förra året över julen men vem försöker jag lura? Det är dessutom lättare att bara länka till det: Läs det här.

Jag läste även i veckan en väldigt intressant annan artikel om hur vi som kristna bör förhålla oss till julen: Christmas and the regulative principle. Jag gillar det annorlunda sättet att se saken på.

Det kommer fortsätta vara uppehåll från nya blogginlägg, som det kanske märkts har det varit glest en tid innan här nu med. Jag har en del annat att stå i, som jag får prioritera. Det är mest bra saker, lyckligtvis, MEN: Dels har min dator varit trasig ett tag och ska skicka in den på reparation, eller vad de tänker göra med den. Garantin gäller iaf. Så jag har fått köra på min gamla, sega, men fungerande, dator. Funkar att surfa med ganska bra, förutom att den inte klarar av alla dessa flash-iga annonser, så jag överlever.

Sedan avled även min undulat häromdagen. Jag brukade tycka det var löjligt med folk som grät och sörjde sina husdjur. Trodde det skulle vara lätt av någon anledning, bara ett djur, stoppa upp eller slänga rakt ner i papperskorgen/komposten. Men jag hade mycket, mycket fel. Det är något otroligt, djupt, sorgligt när ens älskade lilla kompis försvinner... Jag hade honom i 11 år, han blev 12.

Säljs inte två sparvar för ett kopparmynt? Och inte en enda faller till marken utan er Faders vilja. Matt 10:29

Iallafall, god jul och det blir något fortsatt uppehåll.

söndag 18 december 2011

Guds juveler hittar man ofta nedgrävda i det värsta snusk! (James Smith, 1802-1862)

Jag har mycket folk i den här staden! Apg 18:10

Vad för stad var det?
Korint var en av den mest världsliga och omoraliska städerna i östern. Här fanns Venustemplet med dess förnedrande och skamliga tjänster.

Vad för sorts folk var det?
Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike. Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande. (1 Korintierbrevet 6:9-11 SFB) Detta är apostelns eget svar på frågan.

Observera:

1. Herrens folk hittar man ofta på de mest osannolika ställen! Vem hade förväntat sig att hitta Guds utvalda folk - en mängd av det - på en plats så motbjudande, så förorenad, så förnedrad - som Korint?

Guds juveler hittar man ofta nedgrävda i det värsta snusk!

2. Herren utväljer det mest osannolika folket! Vem skulle tro att Herren hade utvalt: de otuktiga, avgudadyrkarna, äktenskapsbrytarna, de som utövar homosexualitet och de som låter sig utnyttjas för sådant, tjuvarna, de giriga, drinkarna, förtalarna, utsugarna - till att bli frälsta? Men det gjorde Han!

Guds folk plockas ifrån de mest motbjudande gödselstackarna!

O, den suveräna nådens under!

(Min översättning)

Grace Gems (engelska)
Grace Gems översatta till svenska

fredag 16 december 2011

Tuffa Frågor För Kristna? - #32

Trettioandra delen i den fortsatta "Tuffa Frågor För Kristna"-serien.
En serie där vi utmanas av ateisten azsuperman01 på youtube, och svarar. 

Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. (1 Petr 3:15)

(Tidigare frågor: #1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31)



Frågan: Får man tillbaka sin förhud när man återuppstår?

Eftersom kristna tror att man får en ny förhärligad kropp som blivit återställd från alla "skavanker" och skador osv, kommer de som varit omskurna att få tillbaka sin förhud också? Detta erkänner azsuperman01 inte är en tuff fråga denna gång utan en löjlig fråga.

Eftersom det bara är en löjlig fråga så finns inget intresse av ett svar. Det liknar även sadduceerna när de ställde frågan om de dödas uppståndelse i Matt 22:23-28. De var nog inte heller intresserade av ett svar utan de trodde de hade kommit på en riktigt klurig fråga som egentligen bara var fånig. Sadduceer och ateister har mycket gemensamt. Jesus svarade dem (vv29-30): "Ni tar fel och förstår varken Skriften eller Guds makt. Ty vid uppståndelsen gifter man sig inte och blir inte bortgift, utan man är som änglarna i himlen." Kanske tyder det på att man inte heller då kommer ha könsorgan, det finns ingen användning för dem längre. Och alltså varken förhud eller omskuren. Kanske inte.

Läxan för den här gången kan vara att man inte måste besvara löjliga frågor som endast är ställda i syfte att personen vill vara rolig, fåna sig eller att håna. Eller helt onödiga frågor där det inte spelar någon större roll och som Gud inte heller ansett det nödvändigt att tala om i Bibeln. Det är inget fel att påpeka att frågan är löjlig, onödig, irrelevant, eller att säga "jag vet inte." (Ibland kan vi inte heller veta allt direkt även om det är en bra fråga som ställs fast vi bör göra vårt bästa att alltid vara beredda att svara på sådana (1 Petr 3:15)) Om man försöker att allvarligt besvara löjliga frågor så begår man ett misstag.

måndag 12 december 2011

Min sköld (James Smith, 1802-1862)

De gudfruktigas förmåner är många och stora - men detta är en speciell förmån:

Min sköld är hos Gud, han frälsar de rättsinniga.
(Psaltaren 7:10 SFB)

Detta tyder på att vi utsätts för fiender: Satan, onda människor och döden. Vi behöver skydd mot dessa.

Det tyder på motstånd, och våra fienders motstånd är stort, djärvt och dödligt.

Det tyder på att vi ska förnimma fara - för vi är svaga, ängsliga och oskickliga - och våra fiender är starka, djärva och skickliga.

Vår säkerhet står alltså i vad Herren är för oss. Han är vår sköld, och en sådan sköld som ingen annan har eller kan ha.
Han är allvetande och kan se alla våra fiender och faror.
Han är allestädes närvarande och kan alltid hjälpa oss, och mot alla motståndare.
Han är allsmäktig och kan försvara oss, och säkra oss från allt ont.
Han är trogen och kommer uppfylla Sitt ord och utföra Sina åtaganden.
Han kommer emellan den troende och faran.
Han kommer att bevara den förtröstande själen från all verklig skada.
Han kommer att skydda den rättsinnige överallt, alltid.

Vilken nåd! Vilken obeskrivlig förmån det är!

Ni som fruktar HERREN, förtrösta på HERREN. Han är deras hjälp och sköld. (Psaltaren 115:11 SFB) Om man kunde få nåd att förtrösta på Herren med allt, att förtrösta på Herren för allt, och att förtrösta på Herren under allt! Helige Ande, klä av oss all tillit till köttet, allt beroende av människor, och all förtröstan på omständigheter; och för oss genom Din gudomliga och heliga undervisning - att förtrösta endast på Herren!

Min nåds Gud och min borg, mitt värn och min räddare, min sköld och min tillflykt.
(Psaltaren 144:2 SFB)

(Min översättning)

Grace Gems (engelska)
Grace Gems översatta till svenska

lördag 10 december 2011

Tuffa Frågor För Kristna? - #31

Trettioförsta delen i den fortsatta "Tuffa Frågor För Kristna"-serien.
En serie där vi utmanas av ateisten azsuperman01 på youtube, och svarar. 

Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. (1 Petr 3:15)

(Tidigare frågor: #1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30)



Frågan: Uppfann Satan gudamänniskohistorier hundratals år före Jesus, eller är det möjligt att Kristi liv skapades eller förskönades med hjälp av redan befintliga historier?

Detta är en viktig och någon som jag stötte på en del på nätet för ett par år sedan (bl a har detta spridits genom en film som heter Zeitgeist) och som jag inte kunde hitta så mycket svar på. Till en början. azsuperman01 räknar upp några karaktärsdrag: Guds Son, gudamänniska, jungfrufödd, gjorde mirakel, dog, återuppstod efter tre dagar. (Och en del fler brukar räknas upp.) Vi vet alla Vem som har dessa karaktärsdrag. Men dessa ska enligt vad de påstår redan ha funnits i berättelserna om bl a Osiris, Bacchus, Hermes, Mithras, Ramses, Apollo, Simson, Herkules, Quetzalcoatl. Alltså måste Jesus ha hittats på med dessa personers historier före.

Svar: Nej och nej. Det finns inga bevis för att alla de här stämmer men en hel del motbevis. En del likheter är inte så konstiga (t ex att göra mirakel och att dö) andra är överdrivna. Endast Jesus är gudamänniska, dvs 100% Gud och 100% människa, medan några av de som räknas upp (dock inte alla) är i bästa fall 50% gudar, halvgudar. Många (de flesta) är rena lögner. Mithras finns det inte så mycket alls man vet om, men han föddes av en sten. Men, visst, sannolikt var den stenen "jungfru"...

Det bör också påpekas, som azsuperman01 är inne på och också frågar om, att det var först de kristna apologeterna som påstod likheter med diverse mysteriereligioner (som mithraskulten) och genom överdrifter själva ville få dessa till sataniska imitationer.

För mer om dessa saker hänvisar jag till:
Were Bible stories and characters stolen from pagan myths?
Var Jesus en myt? Debatt mellan Dr James White och Dan Barker
Om Mithras på svenska Wikipedia
En hel bok som tar upp mycket om detta och annat är Vilken Jesus ska jag tro på? av Lee Strobel

En annan konstig sak är även hur det här skulle gå till rent praktiskt. Flera av historierna man påstår att de är hämtade ifrån kommer långt bortifrån och även i andra världsdelar och kontinenter. Skulle lärjungarna (eller de som "hittade på" Jesus) ha tagit sig ända till Mexiko, upptäckt Amerika på köpet, och lära sig om Quetzalcoatl? (Mayaindianernas befjädrade ormgud)

Liknar Jesus...

onsdag 7 december 2011

Varför finns lidande?

Ray Comfort svarar:



Många använder tyvärr frågan om lidande som anledning att förkasta Gud, när det egentligen är anledningen till att ta emot Honom. Bibeln ger en rationell förklaring till varför det finns lidande. Vi lever i en fallen skapelse.

Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom döden över alla människor, eftersom alla hade syndat.
(Romarbrevet 5:12 SFB )

Vi vet att hela skapelsen ännu samfällt suckar och våndas. Och inte bara den, utan också vi som har fått Anden som förstlingsfrukt, också vi suckar inom oss och väntar på barnaskapet, vår kropps förlossning.
(Romarbrevet 8:22-23 SFB)

Vi väntar på en ny himmel och en ny jord där rättfärdigheten bor. Gud utlovar en ny kropp till alla som förtröstar på Honom. En kropp som Jesus hade när Han uppstod från de döda. En kropp som inte utsätts för sjukdom, död, förgängelse, eller mjäll. Denna sanning kommer du upptäcka om du lyder Evangeliet. Detta är vad Jesus sa:

Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig. Den som älskar mig skall bli älskad av min Fader, och jag skall älska honom och uppenbara mig för honom.
(Johannesevangeliet 14:21 SFB)

Relaterat: ||||

söndag 4 december 2011

Hur man får ut det mesta av sin bibelläsning (Thomas Watson, 1620-1686)

1. Avlägsna hinder.
(a) avlägsna kärleken till varje synd
(b) avlägsna de distraherande världsliga bekymren, särskilt begäriskheten [Matt 13:22]
(c) skämta inte med och utifrån Bibeln.

2. Förbered ditt hjärta. [1 Sam 7:3]
Gör detta genom att:
(a) samla dina tankar
(b) rensa bort orena tillgivenheter och begär
(c) inte komma till den förhastat eller vårdslöst.

3. Läs med vördnad, tänk på att varje rad är Gud som talar direkt till dig (2 Tim 3:16-17; Psalm 19:7-11).

4. Läs Bibelns böcker i ordning.

5. Få en sann förståelse av Bibeln. [Ps 119:73]
Detta får man bäst genom att jämföra relevanta delar av Bibeln med varandra.

6. Läs med allvar. [5 Mos 32:47]
Det kristna livet ska tas på allvar eftersom det kräver kamp [Luk 13:24] och att man inte blir efter [Hebr 4:1].

7. Var uthållig att minnas vad du läser. [Ps 119:52]
Låt det inte tas ifrån dig [Matt 13:4,19]. Om det inte blir kvar i ditt minne så är det osannolikt att det kommer vara till så stor nytta för dig.

8. Begrunda vad du läser. [Ps 119:15]
Det hebreiska ordet för begrunda 'betyder att man är intensiv i sinnet'. Begrundan utan läsning är fel; att läsa utan att begrunda är kargt och ofruktbart. Att värmas av elden i begrundan innebär att man blir känslomässigt engagerad [Ps 39:4].

9. Läs med ett ödmjukt hjärta.
Bekänn att du är ovärdig att Gud skulle uppenbara sig själv för dig [Jak 4:6]

10. Tro att allt i den är Guds Heliga Ord. [2 Tim 3:16]
Vi vet att ingen syndare hade kunnat skriva den på grund av sättet som den beskriver synden. Inget helgon skulle häda Gud genom att låtsas att hans eget ord var Guds. Av samma anledning skulle ingen ängel ha skrivit det heller. [Hebr 4:2]

11. Värdesätt Bibeln högt. [Ps 119:72]
Den är din livlina; du föddes genom det [Jak 1:18] du behöver växa genom det [1 Petr 2:2] [jfr Job 23:12].

12. Älska Bibeln innerligt [Ps 119:159].

13. Kom för att läsa den med ett uppriktigt hjärta. [Luk 8:15]
(a) Var villig att få veta Guds hela och fullständiga vilja
(b) läs för att bli förändrad och förbättrad genom den [Joh 17:17].

14. Tillämpa allt du läst på dig själv, ta varje ord som om det talats till dig själv.
När den fördömer synder fördömer den din egen synd; plikten som den kräver som den plikt Gud kräver av dig [2 Kung 22:11].

15. Titta noga på Ordets befallningar lika mycket som löftena.
Tänk på hur du behöver vägledning lika mycket som du behöver tröst (Ps 119:9-11).

16. Tappa inte bort dig i smådetaljerna, se istället till att du tittar så noga som möjligt på de stora sakerna [Hosea 8:12].

17. Jämför dig själv med Ordet.
Hur mycket stämmer du överens? Är ditt hjärta något av en kopia av det, eller ej? (Jak 1:21-25)

18. Titta särskilt noga på de ställen som talar till din individuella, särskilda situation för tillfället.
t.ex.
(a) Lidande - [Hebr 12:7, Jesaja 27:9, Joh 16:20, 2 Kor 4:17]
(b) En känsla av att Kristi närvaro och leende dragit undan - [Jesaja 54:8, 57:16, Ps 97:11]
(c) Synd - [Gal 5:24, Jak 1:15, 1 Petr 2:11, Ords 7:10, 22-23, 22:14]
(d) Otro - [Jesaja 26:3, 2 Sam 22:31, Joh 3:15, 1 Joh 5:10, Joh 3:36]

19. Titta särskilt noga på Bibelns människors föredömen och liv som levande predikningar.
(a) Straff [Nebukadnessar, Herodes, 4 Mos 25:3-4,9, 1 Kung 14:9-10, Apg 5:5,10, 1 Kor 10:11, Jud 7]
(b) nåd och befrielser [Daniel, Jeremia, de 3 männen i den brinnande ugnen]

20. Sluta inte läsa Bibeln förrän du känner ditt hjärta värmt. [Ps 119:93]
Låt det inte bara upplysa dig utan även upptända dig [Jer 23:29, Luk 24:32].

21. Omsätt vad du läser i praktiken. [Ps 119:66,105, 5 Mos 17:19]

22. Kristus är för oss Profet, Präst och Kung. Ta vara på Hans tjänst som Profet. [Upp 5:5, Joh 8:12, Ps 119:102-103]
Få Kristus inte bara att öppna upp Skrifterna för dig, utan att öppna upp ditt sinne och förstånd [Luk 24:45]

23. Se till att sätta dig under en sann Ordets tjänst, som troget och genomgående lägger ut Ordet. [Ords 8:34]
Var flitig och ivrig i att betjäna det.

24. Be att du ska få nytta av läsningen. [Jesaja 48:17, Ps 119:18, Nehemja 9:20]

Naturliga hinder. Du kan fortfarande få nytta av läsningen även om:

1. Du inte verkar få lika mycket nytta av det som andra får.
Kom ihåg de olika skördarna [Matt 13:8] även om skörden inte är lika stor som andras, är det fortfarande en sann och fruktbärande skörd.

2. Du kan känna dig trög att förstå [Luk 9:45, Hebr 5:11].

3. Du har dåligt minne 
(a) minns att du fortfarande kan ha ett gott hjärta trots detta
(b) du kan fortfarande komma ihåg de viktigaste sakerna även om du inte kan komma ihåg allt, få uppmuntran av Joh 14:26.